5/29/2013

Med Cezir

"Bir doğa olayı değil midir gel-git, 
Değirmenlerin ezebildiği bir tutam başak,
Nehirlerin akışı, 
Suyun kayganlığı, 
Bir ağacın köküne su yürümesi, 
Ağacın titremesi. 

Minik bileklim, 
Kelebek kanadı gibi açılmış dudakların,
Susadın mı? 
Bak kanının hızlanması tenini pembeleştirdi,
Hadi bacaklarının tavanını çatlatırcasına al, 
İçini bertaraf et. 
Ayarsızca, 
Ayarı kaçan bedeninin içine alabildiğin kadarını yamala."

* Rate this posting:
{[['']]}

5/28/2013

Feragat












Tanrım?
Yoksa ölüyor muyum?
Bu mu ölüm?
Yumuşak ve ıpıslak.
Çıkmaz sokağa doğru koşuyorum sanki
Biri kaldırım taşlarını sökmüş üstelik
Atılan her adım diğerini zorlaştırıyor
Ayaklarım dolaşıyor birbirine
Topuklarım öyle ki kesik
Tanrım?
Doğru söyle ölüyor muyum?!
İçine çekiyor karanlık bir bulantı
Kendimi bırakırsam dibe çökeceğim
Ama hayır diyorum
Hayır!
Kavrama yetisini kaybedercesine ufalmış gibi ellerim
Gittikçe de ağırlaşıyorum,
Yerle göğün birleştiği yerde incecik bir çizgi oluyorum
Göğü delmişler; görüyorum..
Gökkuşağının küflü renklerini dilimliyorum göz ucuyla
Gövdem sıcacık.
Göz kapaklarım ağırlaşıyor.
Beklentilerim
Bekleyemediklerim
Bekle dediklerim
İmdat çağrılarım cevapsızlıkla kıvranıyor
Midemdeki ölü kelebeklerin ağırlığı alaşağı ederken;
Yamalı bir ölümün kasıklarında
Pek de sevimli olmayan hayatım için
Artık vitaminsiz çırpınışlarıma gülüyorum
Nirvanaya kadar yolum var
Masalın en absürt yerinde, nihayet uyuyakalıyorum. Rate this posting:
{[['']]}

5/21/2013

Himen

      Himen ya da halk arasında kızlık zarı denilen, bir kaç santim kalınlığında hayati bir işlevi olmayan hatta kaş, kirpik, tırnak kadar işlevsiz ama bazı toplumlarda hayati önem taşıyan, namus simgesi, koruyup kollamakla mükellef, Yaratıcının kızlara güvenmediğinden verdiği sanılan koruma kalkanı, bir duvar ya da zar değildir, aslında deriden bile ince olan dokudan oluşur. Anne karnındaki bebekte  %99,9 kızlık zarı oluşur, dolayısıyla her 1000 kadından birinin kızlık zarı yoktur. Ayrıca kadınların %44 lük diliminde yani yarı yarıya bir kısmında ilk ilişkide kanama görülmez. Olanların da ata ya da bisiklete binme, yüksekten düşme gibi durumlarında da yırtılabilir. Bu zarımsı dokunun varlık sebebi bebeklerde enfeksiyon oluşumunu önler, ergenlikte ise regl kanın dışarı akabilmesi için kısmen açık olması gerekmektedir. Kadınlarda olmasının sebebi cinsiyet belirlendiği süreçte olanlarla ve cinsel ilişki öncesi vajinaya mikroorganizmaların girmesinin engellenmesiyle ilgilidir.

Himen yani kızlık zarı anlamına gelen bu terim Eski Yunan'daki evlilik tanrısı Hymenaeus'tan gelmektedir. Bekaret kavramı ise tecrübesizlikten kaynaklanan duygusal saflığı, insanın kendini dizginlemesini ifade etmek için kullanılır. Kadınlarda bakire, erkeklerde bakir ismini alır. Erkeklerde bakirliğin bozulduğuna dair bir işaret bulunmaz. Evlilik öncesi cinsel ilişkiyi sevimli bulmayan tüm dinlerde yasaktır. Katoliklerde kendini kiliseye adayan bazı din adamları "bakirlik yemini" ederler. "Eski Roma'da Vestal bâkireleri (Antik Roma'da aile tanrıçası Vesta'nın kutsal bakire rahibeleriydiler) bakire kalmak zorundaydılar yoksa ölüme mahkûm edilirlerdi."
"Hıristiyanlık: Bazı Hıristiyan araştırmacılarına göre evlilikten önce cinsel ilişkiye girmek kutsal bekâretin bozulması anlamına gelir ve yasaklanmıştır. Tutuculara göre, Yeni Ahit evlilik öncesi her türlü ilişkiyi sıkı biçimde yasaklar, ömür boyu bekâreti över (Matta İncili. İsa`nın bakire Meryem Ana`dan doğması bekâretin önemini simgeler.)  İslam: İslam dini evlilikten önce cinsel ilişkiye girmeyi yasaklar.İsra suresi`nde (17/32) "Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o son derece çirkin bir iştir ve kötü bir yoldur" denmesi buna örnektir. Musevilik: Evlilikten önce cinsel ilişkiye girmek Musevilikte yasaktır."
Netice olarak kızlık zarı, bekaret mührü, namus simgesi olarak tanımlanmaktan çıkıp namusun kelime anlamını bilmeyen insanlar tarafından hastalıklı düşüncelerden arındırmalıdır. Belli yaştan sonra bir işlevi bulunmayan bir doku için insan ayırt edici özellik olarak algılanmamalı, yaşam hakkı elinden alınasıya bilgisizce infazlarda bulunmamalıdır. Hayatınızı birleştireceğiniz insanda aradığınız tek unsur buysa, öncelikle beyninizi kullanmanıza engel olan kalın zarı yırtmalı, 21. yüzyıl aşkına biran evvel kurtulunmalıdır.

Rate this posting:
{[['']]}

5/19/2013

İnsan acizdir, muhtaçtır, çok artistlik yapmamalıdır

Hayat öyle bir sıçmık ki sinek olsak üstüne konmayız. Sinek bile değiliz oysa, ama içinde nefes almayı başaran, adaptasyonun duvar dibine işeyen, belki onunla özdeş -ama kendimize yakıştıramadığımız için- yabancıymışçasına; hoyrat ve hırçın davranan hücreler yığını, etten duvarız. Ah biraz da harekete sahip bir iskelet, bir kemik torbası.

Aynaya baktığında gördüğün şey seni yanıltmasın. Hayır efendim harika filan değilsin sen, kendini güzel bulman midemi bulandırıyor


Hayatın boktanlığı ve insanın çirkefliği üstüne eminim çekilen onlarca film, söylenen yüzlerce şarkı, yazılan binlerce metin var. Benim ki küçük bir ilinti. Platonun idealar kavramı gibi, dünyanın aslının kopyası olduğu zannı. Kötü bir kopya; boktan insanlar. İnsanlar ayıklanmamış bir kucak pirinç gibi dünyaya serpilmişçesine iyisi ve kötüsüyle, tek bir bedene sıkıştırılmış bir çok duygu ve düşüncelerle donanmış  bir yaratık. Sonsuz zihin boşluğu, sayısız düşünce. İnsanı diğerlerinden ayıklayan unsur: Düşünebilme; sorgulayabilme ve sonuca varma...

 Düşünce kutsaldır.

"İnsan düşünebilen bir hayvandır" sözünü benimseyen ve garipseyenlerin aksine; hayvanlar kendi içinde farklı farklıdır, oysa insanlar temelinde neredeyse tek tiptir. İnsanı çeşitlendiren düşünce, hayvanları çeşitlendiren ise fiziksel farklılıklardır. Yine de insanların hayvanlarla pek çok  fiziksel ortaklığı vardır. Bu demek değildir ki insan hayvandır. Fiziksel olarak üstünlük ya da güzellik, çirkinlik insanı en yapmaz. Doğru düşünce ya da yanlış düşünce diye bir şey de yoktur. Yanılgı vardır, burada önemli olan ortaya bir şeyler koyabilmek bir fikir yürütebilmektir. İnsanı en yapan budur. İnsan egosu; bireysel güzelliklerinin diğer canlılardan ayırt edici bir farklılıkta olmadığı, en doğru ya da en yanlış düşünce diye bir şeyin de olmadığı -doğru, yeni bir doğru doğurulana kadar geçerlidir, mutlak doğru yoktur- kanısına vardığımıza göre insan kendini fazla önemsememelidir. (Egosal önem)




Rate this posting:
{[['']]}

5/12/2013

Mutsuzluk Öğrenilmiş Çaresizliktir


Aralanmış dudaklarının arasından ince bir ıslık duyuluyor. Hangi parça bu, diye düşünürken. Birden konuşmaya başladı çocuk. Tuhaf, diyordu. Bu şeyi daha önce hiç görmemiştim. Oysa hep buradaymış.Oysa hep yanımdaymış. Nasıl fark edemedim ki?-


Hep böyle olmaz mıydı  hayatta da? Bizi mutlu edecek olan şeyleri hep en uzakta, en ulaşılmaz yerde sanısı.. Küçük şeylerden mutlu olmaz insan, bir şey mutlu ediyorsa o koskocamandır. Varlığı mümkün olmadığında sizi üzecek, eksiklik yaratacak her şey aslında size mutluluk verendir. Belki pul koleksiyonun, belki uğurlu taşın, belki kırmızı ojelerin, belki bir mektup, belki bir adam, bir kadın, hepsi ya da hiçbiri. Hayat iki ucu boklu değnek, evet. Değneği bazıları elden bırakmalı.. Ve küçük bir sır: Hayat mazeretleri duyamayacak kadar sağırdır.


Rate this posting:
{[['']]}

5/08/2013

Kırmızı Koku

Kırıksa camdan kenarlarınız yapacak pek bir şeyiniz yoktur
Keskin, sivri köşelerinizle kimseye değmeden yaşamaya çalışmalı
Başkasını kırmamak için kendini kırmalı bazen
Yine de çatlaklarınızdan su sızdırmamalı
Bir şarkı ağlatabilir her kızı
Yadırgamamalı
-Daha az hayret
Daha az ürküntü-
Sözcüklerin dibini görürsen, sessizliği oracıkta uyurken bulacaksın
Beklersen tıpkı deniz kabuğundaki gibi dalga seslerini duyabilirsin
Hep bilmediğin şarkılar söyleniyorsa da
Şarkıyı bilmeden de eşlik edebilirsin
-Üstelik tok karnına-
Küçük dilinin tadını merak ediyorsan yutabilirsin
ya da
Islık çalmayı hiç öğrenememişsen, yine de sesini duyurabilirsin
Bir erkeğin kirpiklerini öpebilirsin kilometrelerce uzaksa da
Ellerini tutamazsın, kabul.
Biz ki hiç "mış gibi" yapmamış insanlar!
Geçen yine çok güzeliz.
Geri kalanlar playback.
Geri kalanlar alfabenin 30. harfi.
Annesiz büyümüşçesine hırçın, hiç dedesi olmamış bi' çocuk gibi
Kumdan kalemi yıkanı ararken saklandığım yerde unutuyorum kendimi
Boş damarlar kurutuyorum avuçlarımda
Kırmızı kokuyor
Kırmızı kokuyor çünkü
Tuz kadar sevdiysen bir erkeği
Saçlarını sevemeyeceğin kadar uzaktaysa
Hayat berbat.

Rate this posting:
{[['']]}